Всичко за HEPATITIS C и неговото лечение

Какво представлява хепатит С?
Хепатит С е чернодробно заболяване, причинено от вируса на хепатит С или HCV. Близо 3,5 милиона души са заразени с болестта само в САЩ. Почти 70% -80% от случаите на остра инфекция изобщо не показват никакви симптоми. Това заболяване се нарича тиха или невидима болест, тъй като в повечето случаи няма симптоми и дори при наличие на симптоми е доста често.

Болестта причинява чернодробно заболяване, а в някои случаи и цироза на черния дроб. Хроничната инфекция може да бъде излекувана в повече от 90% от случаите и в някои случаи, когато има цироза на черния дроб, спешно е необходима трансплантация.

Симптоми:
Хепатит С е известен като тиха или невидима болест, тъй като повечето жертви изобщо нямат никакви симптоми и ако повечето от техните симптоми са толкова чести, не се разбира, че страдат от хепатит С много по-късно. Почти 70% -80% от пациентите изобщо не показват никакви симптоми. Симптомите са леки и подобни на грип, със следните симптоми:
Жълтеница: Това е най-честият симптом, покрива жълтите очи и кожата с тъмно оцветена урина.
-Гастрична болка: Както бе споменато по-горе, симптомите на това заболяване са различни и симптомите включват такива често срещани като болки в стомаха.
– Болки в ставите и мускулите: Болките в мускулите и ставите са друг често срещан симптом, който изпитват повечето пациенти.
– Сърбящ сърбеж: Ако имате сърбеж на кожата в продължение на шест седмици или с някоя от горепосочените кожни, консултирайте се с вашия лекар
– Нарушения на урината и чревната моторика
Загуба на апетит: Отново много често срещан симптом, причинен от различни причини, включително стрес. Ако имате загуба на апетит поради жълтеница и други симптоми, моля проверете сами.
-Гадене: Повръщането и гаденето са друг често срещан симптом, който може да бъде неправилно диагностициран със стомашни болки.
-Умора: Умора. Друг симптом, придружаващ горните четири симптома, може да се разглежда като допълнителен ефект на жълтеница.

Начини за разпространението му:
Можете да получите това заболяване, ако:
– Споделяйте лекарства и игли
-Чужен секс с много партньори, които имат полово предавани болести и ХИВ инфекции и груб секс.
Използвайте използвани игли, използвани преди това от хора с хепатит С. – От майка на дете: Бременната жена може да предаде тази инфекция на неродено дете.
-Кръвопреливане: Ако получите кръв от човек, заразен с това заболяване.

TionaryПредупредителни мерки:
Какво не причинява хепатит С:
– Прегръдки
-Целувка
-кашлица
-Тестване
-Споделете калъф или очила
-Споделяне на храна и вода
Нормален контакт
– Кърмене на бебе с хепатит С, но се уверете, че бозайниците не са напукани и кървят.

Какво да не споделяте:
-Всичко, което може да има кръв, включително самобръсначки, четки за зъби, ножици за нокти и др.
-Не споделяйте игли или подобно оборудване с други. Също така, ако използвате наркотици, силно инжектиращи се улични лекарства, моля, изберете програма за лечение.
-Не дарявайте кръв, органи, тъкани или сперма.
-Всичко, което може да има кръв, включително самобръсначки, четки за зъби, ножици за нокти и др.

Бъди много внимателен:
– Отворете рани, мехури, порязвания или рани и ги покрийте с превръзки и не позволявайте контакт с други.
– Изхвърлете тампони, дамски превръзки, кърпички, износени превръзки и всичко друго, върху което може да има кръв.
-Почистете кръвта от повърхностите с белина.
Измийте добре ръцете и всички предмети, които влизат в контакт с кръвта ви със сапун.

Секс и хепатит С:
Хепатит С може да се разпространи по полов път, но това е рядко явление. Всъщност, според CDC, ако сте моногамен, рискът е доста нисък, много рядко те дори не препоръчват използването на презервативи. Също така, хепатит С не се разпространява чрез орален секс. Ако имате няколко партньора, препоръчително е да защитите партньора си, като използвате презерватив.

Cure – Harvonich:
Лекарства срещу хепатит С:
Хепатит С е инфекция в черния дроб, причинена от наличието на вирус, наречен HCV или вирус на хепатит С. Както има различни кръвни групи, това заболяване също е разделено на генотипове, номерирани от 1 до 6. Според статистиката 75% от пациентите с HCV са диагностицирани с генотип 1 HCV. В случай на HCV, ваксинациите не са налични и могат да се избягват с повишено внимание само когато е близо до вече засегнатите пациенти. Може да се избегне чрез избягване на контакт със заразени течности или чрез споделяне на игли, тъй като болестта може да се разпространи чрез физически контакт. Има много лекарства, предписани от специалисти, които лекуват HCV. Един от тях е Harvon®, който е подходящо лекарство за HCV генотипове 1, 4, 5 и 6. HARVONI® е комбинация от две антивирусни лекарства, наречени Ledipasvir и Sophosbuvir. Това предотвратява размножаването на вируса на хепатит С в организма. Преди лекарят да предпише HCV на човек, той или тя ще вземе предвид няколко фактора, като например историята на лечението, ако той или тя вече е бил лекуван за заболяването, до нивото на вируса в тялото, алергия към който и да е компонент на лекарството. И степента на увреждане на черния дроб. Ако това лекарство трябва да се комбинира с друго лекарство, наречено рибавирин, това може да повлияе на бременността. Лекарството не засяга нероденото дете и не преминава в кърмата при новородени. Също така не е проучено дали това лекарство е безопасно за деца под 18-годишна възраст. Предписаната доза за лекарството е едно хапче на ден и най-често препоръчваният цикъл на лечение е 12 седмици и пациентите се съветват да приемат лекарството по едно и също време всеки ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *