Обяснете хепатит и болести, предавани по полов път

Какво представлява вирусен хепатит?

Вирусен хепатит: Това е възпаление и некроза на черния дроб, причинени от вирус или група вируси.

Съществуват и други видове хепатит, включително хепатотоксични и свързани с наркотици и алкохолен хепатит.

Видове вирусен хепатит

Има много видове вирусен хепатит

Хепатит A, B, C, D, E и G и др.

Хепатит В: Това се причинява от вируса на хепатит В. ДНК Hepadna вирус, отчасти с двуверижен ДНК геном.

Хепатит С: Това е сериозна и често безшумна инфекция на черния дроб, причинена от вируса на хепатит С – единичен РНК вирус. Идентифицирани са поне шест основни генотипа

Режим на предаване

Вирусите на хепатит В и С се предават при контакт със заразена кръв или кръвни продукти

Например чрез замърсени игли (включително нестерилизирани игли за татуировки), случайни пръчки с игла и незащитен секс при здравни работници, нокторезачки, самобръсначки или четки за зъби
-Украниална трансфузия на кръв.

Други режими на предаване

Той може също да присъства в слюнката, спермата и вагиналните секрети и чрез HbsAg положителни майки на бебето (предаване от майка на бебе). Хепатит В е често срещан при хомосексуалистите и при интравенозните потребители на наркотици, но в повечето случаи се наблюдава хетеросексуално предаване. Инкубационният период за хепатит В е от 6 седмици до 6 месеца (средно 12-14 седмици). Болестта на хепатит С продължава 6-7 седмици и клиничното заболяване често е леко, обикновено асимптоматично.

Знаци и симптоми

Хепатит С се нарича „тихият убиец“, тъй като вирусът често се крие в тялото в продължение на години и избягва откриването по време на чернодробна атака. Тъй като повечето хора нямат предупредителните признаци на хепатит С (или не знаят как и кога се заразяват).
Те не търсят лечение след много години. Когато се открият или диагностицират симптоми на хепатит С, лезията често протича добре.

Ако се появят симптоми, те могат да бъдат леки или тежки. Най-честите от тези оплаквания са:
Умора
Ръце
Болка в мускулите или ставите
ᲪДървен апетит
Гадене
Болка в горната дясна част на корема
Тъмно жълта урина
Повръщане
Жълтеникава кожа или очи (жълтеница)
Сърбяща кожа
Бледи изпражнения, просто кървене, прости натъртвания.

Жълти очи: симптом

Остър и хроничен хепатит
Остър хепатит, както подсказва името, означава, че болестта е внезапна и краткотрайна, възникваща през първите две седмици от инфекцията в продължение на шест месеца.

В 25% от случаите вирусът се изчиства от тялото без лечение.

Хроничен хепатит:

За да може хепатитът да премине от остро състояние в хронично, трябва да има постоянна инфекция след шест месеца и често много по-дълго.

Около 75% до 85% от пациентите с остър хепатит развиват хронична инфекция.

Диагностика на хепатит

Ако симптомите не се появят, хората с хепатит С обикновено не знаят, че имат инфекцията, докато тя не бъде открита по време на рутинно съдово изследване.

Един прост кръвен тест може да установи дали човек е заразен.

Рутинните тестове включват:
Тестове за HbsAg
Тестове за анти-HCV.

Започват допълнителни тестове и анализи за тези, които са положителни по отношение на горните тестове.

Усложнения на хроничния хепатит

Една четвърт от хората с хроничен хепатит С развиват цироза или тежки белези на черния дроб.

Тези хора могат да имат допълнителни симптоми, включително подуване на краката и корема, подобни на паяк кръвоносни съдове и натрупване на токсини в кръвта, което може да доведе до мозъчно увреждане.

Хората с хроничен хепатит В, особено когато HBV инфекцията е придобита през целия живот и репликацията на вируса продължава, са изложени на значителен риск от цироза и хепатоцелуларен карцином.

Хроничният хепатит С също е една от водещите причини за рак на черния дроб.

Лечение

Лечението се е подобрило значително през годините. Днешните лекарства са по-ефективни за премахване на вируса в организма и имат по-малко странични ефекти.

Видът на лечението зависи от генотипа или щама на хепатита, както и от това колко е повреден черният дроб.

Лечение на хепатит В

Целта на лечението на хроничен хепатит В е да се контролира вирусът и да се предпази от увреждане на черния дроб. Започва с редовно проследяване на признаци на чернодробно заболяване.

Антивирусните лекарства могат да помогнат, но не всеки може да ги приема.

Лечение: хроничен хепатит С.

Лекарства
Някои от най-новите лекарства за хепатит С генотипове 1, 2 и 3 включват: Daclatasvir (Daklinza); Elbasvir / Grazoprevir (Zepatier); Лейди Пасавир (Харвон); Омбитасвир, паритапревир и ритонавир с таблетки дабувир (Viekira Pak); Sophosbuvir / Velpatasvir (Epclusa); Софосбувир (Sovaldi); Daklatasvir (Daklinza) със софосбувир (Sovaldi); И Sophosbuvir / Velpatasvir (Epclusa).
Непобедим

Профилактика и контрол на хепатит В

Ваксината срещу хепатит В се препоръчва за всички новородени и възрастни

Профилактика и контрол на хепатит С

В момента няма ваксина срещу хепатит С.

Избягвайте контакт с телесни течности, предпазвайте се, като използвате предпазни мерки.

Факти за полово предавани болести

Хламидия: Това е често срещана полово предавана болест, която, ако не се лекува, може да доведе до безплодие. Бързо се изчиства с антибиотици. Но често остава незабелязано, тъй като симптомите са неясни или не съществуват.

Жените със симптоми могат да забележат

– Ненормално отделяне от влагалището;
– Болезнено уриниране.

Симптомите при мъжете могат да включват:
Изхвърлете ги
Пенис;
Усещане за парене, когато
Уриниране; (Дизурия)
Болка и подуване в едно
Или и двата тестиса
Излекува ли се хламидията?

Да, хламидията може да бъде излекувана с правилното лечение. Правилно покрит, той ще издържи на много неблагоприятни условия и може да намали шансовете за усложнения.

Гонорея

Гонореята се разпространява лесно и може да причини безплодие както при мъжете, така и при жените.
Антибиотиците могат да спрат инфекцията.

– Изгаряне по време на уриниране и изписване.
– По-късно инфекцията може да причини кожен обрив или да се разпространи в ставите и кръвта.

При мъжете: отделяне от пениса, подути тестиси.

При жени: вагинално течение, болки в таза, петна. Симптомите могат да бъдат леки и лесно се повлияват от пикочните пътища или вагиналната инфекция.

Сифилис

Повечето хора не забелязват ранните симптоми на сифилис. Без лечение това може да доведе до парализа, слепота и смърт.

Сифилисът може да бъде излекуван с антибиотици.

Признаци и симптоми: Първият признак обикновено е генитална, кръгла, безболезнена болка в гениталиите или ануса. Болестта се разпространява чрез директен контакт с тази язва.

По-късно може да има обрив по ходилата, дланите или други части на тялото, както и подути жлези, треска, загуба на коса или умора. В късния стадий има увреждане на органи като сърцето, мозъка, черния дроб, нервите и очите.

Вирус на херпес симплекс тип 2

Повечето случаи на генитален херпес са причинени от вирус, наречен HSV-2. Той е силно заразен и може да се разпространи чрез сексуален контакт или директен контакт с херпесна рана.

Няма лечение. Но антивирусните лекарства могат да направят огнищата по-редки и да помогнат за по-бързото изчистване на симптомите.

Симптоми: Мехури, пълни с течност, които образуват болезнени язви на кората на гениталиите, ануса, бедрата или задните части. Може да се разпространи върху устните чрез орален контакт.

ХИВ / СПИН

ХИВ отслабва защитните сили на организма срещу инфекции. ХИВ се разпространява чрез незащитен секс, споделяне на игла или раждане при заразена майка. Може да не причинява симптоми в продължение на години, така че кръвен тест е най-добрият начин да проверите състоянието си.

Навременното лечение е важно за предотвратяване на сериозни заболявания. Много от тях нямат симптоми, но някои хора развиват временни грипоподобни симптоми месец или два след инфекцията: подути жлези (вижте тук), треска, главоболие и умора. В устата могат да се появят ракови язви.

Възможности за лечение на ХИВ

Въпреки че ХИВ не е лек, има лекарства, които могат да предотвратят размножаването на вируса в тялото. Хората приемат комбинация от антивирусни лекарства с надеждата да предотвратят прехода от инфекция към СПИН.

Трихомониаза

Трихомониазата се причинява от паразит, който се разпространява по време на сексуален контакт. Може да се излекува с лекарства, отпускани по лекарско предписание.

Признаци и симптоми при мъжете: Повечето мъже нямат очевидни симптоми. Някои хора развиват леко отделяне или леко усещане за парене при уриниране.

Признаци и симптоми при жените: Жените могат да получат жълто-зелен секрет със силна миризма, вагинален сърбеж или болка по време на секс или уриниране. Симптомите обикновено започват от пет до 28 дни след придобиването на паразита.

Усложнения на полово предавани болести

Тазовата възпалителна болест (PID) е сериозно усложнение на нелекувани ЗППП, особено хламидия и гонорея.

Това се случва, когато бактериите се разпространяват чрез инфекция на матката и други женски репродуктивни органи. Навременното лечение е от съществено значение за предотвратяване на увреждане на плодовитостта на жената.

Признаци и симптоми: Болка в долната част на корема, висока температура, необичайно отделяне, болезнен акт, болезнено уриниране и зацапване. Често обаче няма предупредителни знаци.

Кой е застрашен от полово предавани болести?

Всеки, който е сексуално активен, е изложен на риск от полово предавани болести, независимо от пол, раса, социална класа или сексуална ориентация.

Като се има предвид това, тийнейджърите и младите хора са по-склонни да получат полово предавани болести, отколкото възрастните хора.

Могат ли Девите да получат полово предавани болести?

ᲓДа, те могат. Много полово предавани болести се разпространяват чрез всякакъв вид сексуална активност, включително контакт с кожата и орален секс. Това важи особено за ЗППП, които причиняват генитални лезии или рани.

Профилактика на полово предавани болести

Най-добрият начин за предотвратяване на полово предавани болести е въздържането от всякакъв сексуален контакт.

Не споделяйте остри и игли.

Избягвайте да използвате нестерилни предмети.

Поставете хигиената като приоритет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *