Пълно ръководство за хепатит С.

Хепатит С е чернодробна инфекция, причинена от вируса на хепатит С. В този случай черният дроб изгаря повече от нормалното. Хепатитът може да продължи или за продължителен период от време, или понякога може да продължи за кратко. Вирусът на хепатит С може да причини както хроничен, така и остър хепатит.

Остър хепатит С. Настъпва в рамките на шест месеца след излагане на вируса на хепатит С. В повечето случаи на остър хепатит С инфекцията причинява хронично заболяване.

Хроничен хепатит С. Е хронично чернодробно заболяване, което може да бъде фатално за човешкото здраве. Може да причини много здравословни проблеми като цироза на черния дроб, увреждане на черния дроб, рак на черния дроб и дори смърт.

Есен

Вирусът на хепатит С или HVC се предава чрез кръв. Това означава, че можете да се заразите с HVC само ако вирусът е пряко свързан с кръвта ви. Ето няколко възможни начина да се отървете от HVC:

  • Преливане на пречистена кръв или кръвен продукт
  • Използване на инжекционни игли или остриета
  • Неправилно здравеопазване
  • Сексуална практика, която кара кръвта да бъде изложена.

Хепатит С може да се предаде от майка на новороденото по време на раждането. Това ще се случи, ако някой от родителите на детето е HCV положителен. Тези начини на предаване са по-рядко срещани.

Трябва да се отбележи, че HCV се разпространява само чрез кръвен контакт, а не чрез обикновено докосване, като докосване с ръка, прегръдка или целувка. Също така не се разпространява чрез кърмене или споделяне на храна и напитки.

Проучванията показват, че повече от половината от заразените с вируса на хепатит С развиват хронични инфекции. Много хора с диагноза цироза на черния дроб и рак на черния дроб са сред хронично засегнатото население.

Симптоми

Повечето хора нямат никакви симптоми на хепатит С в началото. Инкубационният период на вируса може да бъде от две седмици до шест месеца. Тези с остра инфекция могат да развият светложълти кожни симптоми като жълтеница, склонност към повръщане, стомашно разстройство, коремна болка, намален апетит, постоянна умора, тъмна урина и светли изпражнения.

С течение на времето болестта става все по-хронична, много хора развиват сериозни чернодробни заболявания, чийто размер може да варира от леки до тежки. Хроничното чернодробно заболяване, причинено от HVC, се появява бавно и отнема няколко десетилетия за поява на признаци и симптоми.

Диагноза

Поради асимптоматичния характер на вируса на хепатит С, само няколко души се справят с болестта на ранен етап и започват лечение. За тези, които страдат от хронично заболяване, инфекцията може да причини сериозно увреждане на черния дроб.

Хепатит С е много смъртоносна болест и трябва да бъде защитен, за да се предотврати възможно най-много. За разлика от хепатит А или В, ваксината срещу хепатит С все още не се предлага на пазара. В допълнение има антивирусни лекарства, които могат да намалят инфекцията с хепатит С и да намалят смъртността поради чернодробна цироза или рак на черния дроб. Поради огромните изисквания за ресурси и много други причини, броят на хората, свързани с тази диагноза и лечение, е много нисък.

Разпределение

Вирусът на хепатит С се разпространява по целия свят. Световната здравна организация установи, че HCV има значително господство в региона на Източното Средиземноморие и Европейския регион. В историческата епоха, когато не е имало огромна практика на знания за заразните болести, не е имало признаци на въздържание от различни дейности, които биха предизвикали голяма агитация днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *