Хепатит В – потенциално животозастрашаващо заболяване

Всеки от нас трябва да е чувал за болест, наречена хепатит. Някои от нас дори са чели за това в училище.

Има три вида хепатит. Има хепатит А, хепатит В и хепатит С. Хепатитът е инфекциозен тип, който се предава чрез замърсена вода. Останалите два вида (хепатит В и хепатит С) преминават в кръвта и други телесни течности.

Причини за хепатит В

Хепатит В се причинява от вируса на хепатит В (HBV), който силно заразява черния дроб. Ако продължи повече от шест месеца, настъпва хронично състояние. В този случай може да причини трайно увреждане на черния дроб с други заболявания като рак на черния дроб, цироза на черния дроб и дори чернодробна недостатъчност.

Както всеки друг вирус, вирусът на хепатит В не може да присъства само в едно човешко тяло. Той също така се разпространява от един човек на друг поради следните причини:

(I) Вирусът на хепатит В се намира в женски течности и репродуктивни канали. Вагинален, анален или орален контакт с лице, което вече притежава вируса, може да предизвика предаването му. Най-безопасният начин е да се използва контрацепция по време на всеки полов акт, за да се предотврати разпространението на този вирус.

(Ii) Причинява се и от използването на заразени инжекционни игли, които носят вируса. Това се случва, когато двама или повече души не използват спринцовки за еднократна употреба.

(III) Преливането на заразена кръв също е увеличило броя на случаите на хепатит В в световен мащаб.

(Iv) В някои случаи майката е предадена на детето. Вирусът се е разпространил от тялото на майката до тялото на новороденото.

Симптоми

Симптомите варират в зависимост от различните възрастови групи. Деца на възраст под пет години не показват абсолютно никакви симптоми, дори ако са заразени. Обикновено заразените възрастни имат жълта кожа, очи и дори урина, която става тъмно жълта или кафява. Също така, заразените хора страдат от умора, която може да продължи седмици, а понякога и месеци. Някои други симптоми включват гадене, загуба на апетит, болки в корема и болки в ставите. Също така се появяват подути кръвоносни съдове, отслабвайки тялото на гостоприемника.

Разпространение

Хепатит В е по-често при по-малки деца, отколкото при малки деца. Тийнейджърите също са по-малко засегнати от това заболяване. В различните страни хепатит В е по-често срещан в южноафриканските страни и региона на Югоизточна Азия. Също така, има много в Тихия океан и Австралия. Американските страни са по-рядко заразени с този вирус.

Лечение

Както всички вируси, лечението на хепатит В включва ваксина. Преди това пациентът трябва да бъде диагностициран, което може да се направи по много алтернативни начини. Това включва кръвни тестове, които могат да определят дали вирусът в тялото ви е хроничен или остър. Съществува ултрасонография, която може да открие увреждане на черния дроб. И накрая, има чернодробна биопсия, при която Вашият лекар ще премахне малка част от черния Ви дроб и ще провери за наличие на вирус или някакво увреждане.

Медицина срещу хепатит В Включва антивирусни лекарства, които намаляват способността на вируса да се размножава. Тези лекарства се препоръчват само за пациенти, които имат хронични заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *