Хепатит В: По какво се различава от хепатит С и как се диагностицира?

Хепатитът е чернодробно заболяване, при което чернодробните тъкани са увредени или поради външни фактори като алкохол или вирусни инфекции. Има различни видове хепатит, но най-често се срещат хепатит В и С. Милиони хора са заразени с хепатит С и хепатит В. И двете имат различни инкубационни периоди и имат различни механизми на пролиферация и инфекция на здрави чернодробни клетки. И в двата случая хепатит В е много по-сложен и труден за лечение от хепатит С. Нека да видим какво е хепатит В и как се разпространява.

Има ваксина, която се използва в наши дни за предотвратяване на инфекция. При хепатит В вирусът заразява гостоприемника и показва симптоми на инфекция почти 120 дни по-късно. При някои хора може да няма никакви симптоми, при други симптомите могат да се появят след инкубационния период. Хепатит В е едновременно остър и хроничен, което означава, че може да продължи седмици или години.

Твърди се, че вирусът на хепатит В е по-сложен от вируса на хепатит С. Това е така, защото механизмът на заразяване на двата вируса е различен. В Hep C вирусът атакува клетката, получава клетъчна активност и заразява клетката. В Hep B вирусната ДНК е в кръг и тя навлиза в ядрото на чернодробната клетка. Това усложнява тестването, откриването на симптомите и лечението.

Разпределение и диагностика

Хепатитът се разпространява в кръвта. Ако заразената кръв влезе в контакт със заразена кръв, тогава шансовете за заразяване с хепатит В са големи. Това може да бъде причинено от споделяне на игли и инструменти. Или чрез преливане на кръв или незащитен секс.

Лекарите имат различни диагностични процеси, защото това помага да се получи точен резултат. Първо, лекарите проверяват чернодробната функция и чернодробните ензими. Ако чернодробните ензими са твърде високи, тогава се извършва кръвен тест. Има две най-често срещани диагностични процедури:

  1. Тест за повърхностен антиген / антитела: Тези тестове са антигенни протеини срещу вируса на хепатит В и антитела, произведени от имунната система на организма. В повечето случаи антителата се появяват след десет седмици на експозиция.
  2. Тест за повърхностни антитела: Този тест се прави, за да се провери дали човек е склонен към хепатит В. Изследваните към този момент антитела се произвеждат след изчезването на антиген-съдържащия вирус.

Лечение

Ако човек оцени Hep B положително, лекарите ще предписват ваксини за повишаване на имунната система. Имунната система на организма се бори с вируса, като създава повече антитела; След изчистването на хепатит В лицето ще бъде неактивен носител на антитела срещу хепатит В.

В някои случаи човек може да има хронично заболяване. В този случай ще бъдат предписани антивирусни и други лекарства. Също така се препоръчва на пациентите да се хранят здравословно, да се въздържат от алкохол и да си почиват в леглото за бързо възстановяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *