Херпес зостер – аюрведично лечение с билки

Херпес зостер, известен също като „zinga“, е синдром, характеризиращ се с болезнен, едностранен обрив на пикочния мехур, обикновено ограничен до областта на кожата, доставяна от определен нерв. Херпес зостер обикновено се причинява от реактивиране на вируса на варицела, който остава в латентно състояние в гръбните коренови ганглии на гръбначния стълб. Честите симптоми включват болка в определена област, последвана от обрив, който постепенно става пустулозен и след това се образува коричка за период от 7 до 10 дни. Болката обикновено се описва от пациентите като изгаряне, пулсиране или пробождане и обикновено продължава до 1 месец. Някои пациенти могат да имат генерализирани симптоми като главоболие, треска, неразположение или умора.

Аюрведичното лечение на херпес зостер има за цел да контролира болката, да лекува локализирани симптоми и да предотврати усложнения като невралгия. В началните етапи, когато заболяването се проявява под формата на мехури, върху засегнатата област се нанася масло, което съдържа лекарства като Chandan (албум Santalum), Saariva (Hemidesmus indicus), Usheer (Vetiveria zizanioidis) и Haridra (Curcuma longa) . След като мехурите се срутят с образуване на язва, върху засегнатата кожа се нанася масло, съдържащо Haridra, Daruharidra (Berberis aristata), Yashtimadhuk (Glycerrhiza glabra) и Mandukparni (Centella asiatica). Това приложение продължава до пълното разрешаване на лезиите.

За овладяване на болката се използват лекарства като Triphala-Guggulu, Yograj-Guggulu, Kaishor-Guggulu, Sinhanaad-Guggulu, Trayodashang-Guggulu, Vat-Gajankush-Ras, Maha-Vat-Vidhwans-Ras и Vish-Tinduk-Vati. За борба с вируса на херпес зостер се използват билкови лекарства, които имат определено антивирусно действие. Тези лекарства включват Bhumiamalaki (Phyllanthus niruri), Yashtimadhuk, Manishtha (Rubia cordifolia), Punarnava (Boerhaavia diffusa), Tulsi (Ocimum sanctum), Bhrungraj (Eclipta alba), Amalaki (Emblica officinalis) и Kimbki (Pic) Shingles от 1 месец се нарича постхерпетична невралгия. За да се предотврати това усложнение, се използват лекарства като Kaishor-Guggulu, Tapyadi-Loh, Ekang-Veer-Ras и Bruhat-Vat-Chintamani. Лезиите на херпес зостер, които не се лекуват лесно или които са склонни да се появят, са показател за силно компрометиран имунен статус като ХИВ. В такива ситуации лекарства като Ashwagandha (Withania somnifera), Shatavari (Asparagus racemosus), Bala (Sida cordifolia), Suvarna-Malini-Vasant и Suvarna-Raj-Vangeshwar-Ras се използват за подобряване на имунния статус на организма.

При повечето пациенти с херпес зостер обривът обикновено отшумява в рамките на 2 до 3 седмици. Важно е да се предотврати постхерпетичната невралгия, особено при пациенти в напреднала възраст, които са по-склонни към усложнения. Пациентите с контакт с очите трябва да бъдат насочени към офталмолог за правилно лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *